Jászapáti a Jászság második legnagyobb városa, lakosainak száma 9822. Településünk a Tisza és a Zagyva folyó közötti síkságon terül el. 600 éves múltra tekint vissza. 1746-ban kapott először városi rangot, melyet 1876-ban elvesztett, majd 1989-ben újra visszanyert.

Jászapáti egyik nevezetessége a gyógyvizes strandfürdő, amely az 1960-as évek elején épült. A Tölgyes Termálvizű Strand nyári szezonban 6 medencével (úszó-, gyógy-, gyermek-, élmény-, tan-, és termálmedence) téli szezonban 2 fedett medencével várja a pihenni vágyókat. A jászapáti hévízkút vize nátrium-hidrogén-karbonátos. A 45°C-os víz egy 805 m mély kútból tör a felszínre. 2002 tavaszára sikeresen befejeződött a gyógyvízzé minősítése. A jászapáti hévízkút vize gyógyhatását térd- és csípőízületi megbetegedésben szenvedő betegek körében mutatták ki. Az apáti gyógyvizet elsősorban mozgásszervi megbetegedésben szenvedő betegek keresik fel. A víz alkalmas baleseti és műtéti utókezelésre, van masszázs és gyógytorna is.

A strandhoz tartozik egy 240 férőhelyes, háromcsillagos, füves talajú kemping, amely igen kedvelt a külföldi vendégek körében is. Az aktív pihenést szolgálják a strand területén található teniszpályák és a homokos futballpálya.

Információ: Tölgyes Termálvizű Strand, 5130 Jászapáti, Gyöngyvirág út 22. Tel.: 57/440-353 E-mail: varosikft@vnet.hu

A jászapáti kéttornyú római katolikus templom középkori műemlék. Többször átalakították, mai formája 1833 óta változatlan. A templom kupolájának seccoját Vágó Pál városunk neves festőművésze készítette, a mellékoltárokat Than Mór alkotta. Az épület körül erődítményszerű, lőrésekkel ellátott kerítés áll. A templommal szemben álló könyvtár – korábban városháza – a XIX. században klasszicista stílusban épült.

Vágó Pál emlékét a szülőházában létesített és róla elnevezett helytörténeti múzeum őrzi. A közel 200 éves házban a művész emlékszobája, jász konyha, szövés-fonást bemutató kiállítás, valamint Mihály Béla keramikus látványtervező – szintén városunk szülötte – munkái láthatók.

Nyitva tartás: keddtől péntekig: 8-12, vasárnap: 8-12.

A mezőgazdasági életmódot bemutató kiállítás tekinthető meg a tanyamúzeumban, amely a Jászapáti Mezőgazdasági Szövetkezet jászszentandrási úti központjában található.

A Makovecz Imre által tervezett művelődési ház színház- és mozielőadásoknak, a város közösségi rendezvényeinek ad helyet.

A horgászni vágyókat kiváló horgásztavak várják. A város szélén található erdők gazdag állatállománya a vadászoknak kedvez. Kellemesen tölthetik el nálunk idejüket a lovaglást kedvelő vendégek is. A város és környéke kedvező helyszín kerékpártúrák szervezésére.

A nyári főszezonban szabadtéri rendezvények, programok teszik színesebbé a nyaralók ittlétét.

1997-től minden nyáron megrendezésre kerül az ARATÓÜNNEP. Programjai: a kézi aratás és előkészületeinek bemutatása, játszóház, valamint a jászapáti néptáncosok bemutatója.

Ugyancsak jelentős esemény a TAVASZINDÍTÓ GAZDANAPOK. Az elsősorban mezőgazdasági jellegű rendezvény az ország valamennyi tájáról vonzza a kiállítókat, mezőgazdasági szakembereket. A rendezvénysorozat országos lovasbemutatóval és versennyel zárul.

Szintén minden évben van egyhetes hagyományőrző tábor a városi könyvtár épületében. Ez idő alatt a gyerekek megtanulhatnak agyagozni, faragni, szobrászkodni, festeni, gyöngyöt fűzni stb.

A Jász Alkotók Köre minden nyáron ALKOTÓTÁBORT rendez, ahol minden korosztály képviseltetheti magát. A két hét munkáiból a tábor végén kiállítást rendeznek.

Ezen kívül a környező településeken barangolva mind a műemlékek, mind a természeti sajátosságok, mind a programok és rendezvények egész sora tárul Ön elé. S ha felfedezőútja közben elfáradna, üdüljön fel térségünk termálfürdőiben, és pihenje ki magát vendéglátóinknál.

Bővebb információkért kérjük, keresse fel TOURINFORM IRODÁNKAT. Cím: 5130 Jászapáti, Tompa Mihály utca 2. Telefon: (36) 57/441-008, fax: (36) 57/441-008.

A Tompa Mihály utca 2. szám alatt, a Tourinform Iroda mellett a Rokolya Varróműhely látványvarrodája működik.

A város honlapja: www.jaszapati.hu